kantoortuinen

Kantoortuinen: de concentratiewerkplek

De kantoortuin is niet meer weg te denken in ons kantoor. Geen gesloten ruimtes en vaste werkplekken, maar werken in een open ruimte op een flexibele werkplek. Dat levert uitdagingen op. Want waar kunt u nu rustig zitten als u een verslag moet schrijven dat opperste concentratie vereist? Of als u moet telefoneren en u uw collega’s niet tot last wil zijn. Zomaar een paar situaties waar een kantoortuin eerder een obstakel is dan een fijne werkomgeving.

ONDERZOEK IN EUROPA

Onze werkplekken zijn in een constante staat van verandering. Volgens een onderzoek van Plantronics onder Europese bedrijven zegt slechts ongeveer de helft van de respondenten vijf dagen per week op kantoor te werken.

¨In Duitsland werkt 51,4 % van de werknemers 5 dagen op kantoor, in Frankrijk is dat 51,3% en in Groot-Brittannië: 47,7%¨

Moderne technologieën geven werknemers vandaag de dag de vrijheid om zich flexibeler te verplaatsen en meer zelfstandig beslissingen te nemen over hun werkplek. Dit geldt zowel buiten als binnen het kantoor. Want open kantooromgevingen die de samenwerking tussen collega’s bevorderen, worden de regel en steeds minder medewerkers werken op een vaste locatie of werkplek.

“Onze kantoren zijn nog lang niet allemaal voorbereid op de behoefte van de digitale werkers waar concentratie & bewegen een steeds belangrijker punt wordt. Gebrek hieraan schaadt de productiviteit en de gezondheid van de medewerkers. De huidige kantoren zijn nog steeds ingericht voor twee activiteiten, zittend achter je computer in een kantoortuin of zittend vergaderen. De realiteit? Creëer verschillende soorten werkplekken die past bij de behoefte van de medewerker.”

VERMINDERDE PRODUCTIVITEIT MEEST VOORKOMENDE GEVOLG VAN GELUIDSHINDER

De verschuiving naar moderne, flexibele omgevingen stelt professionals echter voor nieuwe uitdagingen. Een daarvan is de akoestiek en de omgang met omgevingsgeluiden. Uit datzelfde onderzoek van Plantronics blijkt dat een geluidsintensieve werkomgeving een negatieve invloed heeft op werknemers en de kwaliteit van hun werk.

In Duitsland is dat 96,5%, Frankrijk 93,5% en in het Groot-Brittannië 89,9%. Uit onderzoek 8 in Nederland blijkt dat bijna twee derde aangeeft dat ze minder fouten maken in een rustigere omgeving¨.

Kantoormedewerkers uit Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland melden concentratieproblemen en dus een verminderde productiviteit als het meest voorkomende gevolg van lawaai op de werkplek en zeggen dat ze veel effectiever zouden kunnen werken in een minder lawaaierige omgeving.

In Duitsland gaat het om 65,1% van de werknemers, in Frankrijk 65,5%, in Nederland 59% en in Groot-Brittannië 54,1%¨ .

kantoortuinen

AFSLUITEN VAN DE DRUKTE

Tegelijkertijd wijst de studie op de moeilijkheden om afleiding door omgevingslawaai op het werk onder controle te houden. De ondervraagde medewerkers noemden luidruchtige collega’s als vervelendste bron van lawaai, gevolgd door (telefoon)gesprekken en geluiden uit de kantoortechniek factoren waarop het individu meestal nauwelijks invloed heeft.

Gemiddeld gebruikt 60 % van de respondenten in alle regio’s een koptelefoon om de invloed van achtergrondgeluiden van muziek te verminderen en zo productiever te werken. Duitse bedrijven noemen data-invoer (39,8 %) en creatief werk (36,7 %) als voorkeursactiviteiten waarbij muziek wordt gebruikt om geluidshinder tegen te gaan, terwijl Frankrijk en Groot-Brittannië de voorkeur geven aan het schrijven van e-mails (37,6 en 40 %).

Traditionele open kantoorruimtes bieden vaak geen variatie of keuze, noch zijn ze op maat gemaakt voor specifieke taken en praktijken, waardoor 70 % van de werknemers gedwongen wordt om de hele dag op dezelfde plaats te werken. Het effect van dit gebrek aan keuze is dat slechts 33 % van de respondenten aangeeft dat ze zich aan het eind van de dag energieker voelen.

Uitgelicht: Nederland. Twee derde van de werknemers in een open kantoorruimte wordt meerdere keren per dag afgeleid door omgevingsgeluiden, blijkt uit onderzoek door PanelWizard8. Vooral bellende collega’s worden als storend ervaren. 75 % van de 1000 ondervraagden geeft aan last te hebben van bellende collega’s. Pratende collega’s (72%), rinkelende telefoons (66%) en geluid van afgespeelde videos (54%) worden ook als storend ervaren.

PRODUCTIVITEIT

En uit onderzoek blijkt dat dit ten koste van de productiviteit gaat. 59% van de ondervraagden geeft aan productiever te zijn in een stillere omgeving. Verder geeft 56 % aan minder fouten te maken in een rustige omgeving. Gevolgen zijn concentratieproblemen (51%), een onrustig gevoel (34%) en vermoeidheid (27 procent).

DE OPLOSSINGEN VAN ERGOPOINT

“Het is inmiddels onomstotelijk vastgesteld dat de kantoortuin funest is voor je concentratie, je creativiteit en paradoxaal genoeg ook voor de onderlinge communicatie. Het leek lekker goedkoop, maar de kosten die je bespaart op kantoorruimte verlies je in veelvoud doordat je werknemers niet goed kunnen presteren.” “Ik zie gelukkig al veel bedrijven waar ze dit weten en verschillende zones inbouwen, met stiltezones om gefocust te kunnen werken en andere plekken voor praten en samenwerken,” aldus Mark Tigchelaar, Neuropsycholoog.

Zoals we hierboven hebben kunnen lezen, is alleen een open kantoortuin als werkruimte voor medewerkers een no-go voor productiviteit. Het aanbieden van goede alternatieve oplossingen waar werknemers zich even terug kunnen trekken, samen kunnen brainstormen of kunnen bellen is noodzakelijk. Rekeninghoudend met de verschillende activiteiten in een kantooromgeving hebben we een aantal oplossingen ontwikkeld:

MINDPOD

De MindPod is een stiltewerkplek waar even rustig afstand genomen kan worden van de drukte en het lawaai en waar in alle rust gewerkt kan worden. De MindPod is voorzien van akoestische panelen, veel glas en is in diverse opstellingen te krijgen. Kortom een ideale concentratiewerkplek in een drukke kantoortuin.

SCRUMROOM

Maar soms willen we niet alleen in alle rust werken, maar hebben we een ruimte nodig waar we met een team kunnen brainstormen of te kunnen scrummen. Ook daarvoor leent de kantoortuin zich niet. Daarom hebben we een ScrumRoom ontwikkeld. Deze ruimte is ideaal voor Scrum Events. De ScrumRoom is een mobiel en modulair werkplekconcept die dynamisch vergaderen en scrummen mogelijk maakt. Door middel van akoestische wandpanelen en plafonds wordt visuele en auditieve privacy gewaarborgd.

De 5 Scrum Events • Sprint Planning; • Daily Scrum; • Sprint Review; • Sprint Retrospective; • The Sprint.

Daily Scrum: De Daily Scrum wilt u het liefst óp de werkvloer doen: kort bij elkaar komen en overleggen, in uw fysieke omgeving. En dan zijn er nog twee extra aandachtspunten. Ten eerste wisselt bij veel organisaties de grootte van de Scrumteams. Deze teams wisselen van samenstelling of wensen net weer een andere inrichting. Ten tweede zit er – zoals vaak in de kantooromgeving – een spanningsveld tussen individueel werken en concentreren aan de ene kant, tegenover groepswerk en overleggen aan de andere kant. Werken er meerdere Scrumteams naast elkaar in een open ruimte, dan vraagt dat extra aandacht voor de visuele en auditieve privacy. Visuele rust en een prettige akoestiek zijn dan nog belangrijker.

“Gun uzelf een rustige plek om geconcentreerd te kunnen werken.“

BELLBOOTH

De BellBooth is de perfecte oplossing wanneer u even wilt bellen in een moderne en open kantoortuin. Deze akoestische telefooncel die volledig afgesloten kan worden is een functionele oplossing voor ongestoord bellen in een open kantoorruimte.

AANBEVELINGEN

• Pas de ruimtes in het bedrijf aan op de belangrijkste functies van uw bedrijf om open werkomgevingen effectiever te maken. • Bied een verscheidenheid aan (groeps)werkplekken binnen het kantoor. • Luister naar de wensen en behoeften van uw medewerkers.

OVER ERGOPOINT

Ergopoint levert hoogwaardige producten voor gezond en efficiënt computergebruik. Functionaliteit, ergonomie en design zijn in de producten van Ergopoint tot in de perfectie gecombineerd. Ergopoint adviseert en helpt bedrijven met het inrichten van de werkplek, onder andere op het gebied van Het Nieuwe Werken, waarbij ze voor elke werkpleksituatie de juiste oplossing en bijbehorende producten biedt. Ergopoint gaat daarbij uit van vier werkplekconcepten: – vaste werkplek; – mobiele werkplek; – flexibele werkplek; – thuiswerkplek. Uitgangspunt is dat – waar hij of zij ook werkt – een medewerker comfortabel, gezond en efficiënt zijn werk achter de computer kan doen. De mens staat dus centraal bij alles wat Ergopoint doet; zowel bij het aanbieden van nieuwe producten, het doen van onderzoek en in het geven van ergonomische adviezen.

#AkoestischeOplossingen #StilteWerkplek #NieuweWerken #ConcentratieWerkplekken

————————————————————————————————————————–

Heeft u last van uw rug?
Bent u ’s middags ook uitgeblust als u werkt?

Ergopoint: voor vitale werknemers!
Wilt u meer informatie over een goede, vitale werkplek, wilt u meer tips over hoe u het beste thuis aan het werk kan, heeft u vragen over de producten die wij in ons assortiment hebben of wilt u hulp bij beter zitten en gezonder leren werken? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen ook bij u thuiskomen om u van uw lichamelijke werkgerelateerde klachten af te helpen. Online ErgoCoaching is ook een mogelijkheid.

Zie onze vitale werkplekken   www.ergopoint.nl
Zie onze vitale ergodiensten   www.ergopoint.nl
Mail ons op info@ergopoint.nl
Bel ons op 06-29038221
Bezoek onze showroom op Strijp-S – Eindhoven

Creeër een goede werkhouding

Steeds meer studies wijzen erop dat langdurig zitten schadelijk is voor je gezondheid. Experts noemen zitten zelfs het nieuwe roken. Toch zitten we dikwijls lange tijd achter elkaar en vaak ook nog in een en dezelfde houding. Zeker nu veel mensen thuiswerken aan een slecht instelbare thuiswerkplek. Het gevolg? Veel werkgerelateerde klachten, ongemak en uitval. Vooral rugklachten en nek – en schouderklachten (RSI) zijn veel voorkomend.

Goede werkhouding

Ons lichaam heeft beweging en afwisseling nodig om gezond te kunnen werken. Regelmatig van werkpositie veranderen voorkomt fysieke problemen, vermindert vermoeidheidsklachten, doet productiviteit en welzijn stijgen en verzuim dalen.

In mijn eerder blog: in 10 stappen vitaler thuiswerken ging ik al in op hoe je meer kunt bewegen en afwisselen bij een thuiswerkplek die (eigenlijk) slecht is ingericht.

Onderstaande tip gaat over dynamisch en actief werken, wanneer de thuiswerkplek wel goed en ergonomisch is ingericht.

 

50-25-25 = 100 regel

Een simpele regel zorgt voor veel afwisseling en beweging. Het is de 50-25-25 = 100 regel. Ga 50% van de werktijd zitten, 25% staan en 25% bewegen. Dit zorgt voor 100% gezond werken. Wissel de onderdelen met regelmaat af en je werkt gezond en dynamisch. Ga dus nooit langer dan een uur aaneengesloten zitten en niet langer dan een halfuur aaneengesloten staan.

Zitten terwijl je werkt doe je:
vooral op de ergonomische bureaustoel, maar wissel af met andere zitoplossingen zoals een stahulp, een zitbal, een (lounge) bank, een poef, een fauteuil of een zitzak. Deze lounge producten zijn goed.

Staan terwijl je werkt doe je:
vooral achter het electrische stabureau, maar wissel af met bijvoorbeeld het staan op een loopband, of balanceboard terwijl je werkt. Ga ook eens staand vergaderen of bellen.

Bewegen terwijl je werkt doe je:
op een deskbike, een loopband met bureau, een balanceboard, actieve bureaustoelen, zitballen e.d.

Succes met deze tip en het verbeteren van een goede werkhouding !

Meer weten over bovenstaande producten of over hulp bij een goede werkhouding? Kijk op onze website.

Ergopoint laat u gezonder werken. Door tips, adviezen, ergonomische producten en vitale bedrijfsinrichtingen bereiken we dat doel bij onze klanten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

VAN KEUKENTAFEL NAAR WERKBARE THUISWERKPLEK

Heeft u last van uw rug?
Bent u ’s middags ook uitgeblust als u werkt?

Ergopoint: voor vitale werknemers!
Wilt u meer informatie over een goede, vitale werkplek, wilt u meer tips over hoe u het beste thuis aan het werk kan, heeft u vragen over de producten die wij in ons assortiment hebben of wilt u hulp bij beter zitten en gezonder leren werken? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen ook bij u thuiskomen om u van uw lichamelijke werkgerelateerde klachten af te helpen. Online ErgoCoaching is ook een mogelijkheid.

Zie onze vitale werkplekken  –  zie onze vitale ergodiensten   www.ergopoint.nl
Mail ons op info@ergopoint.nl  –  Bel ons op 06-29038221
Bezoek onze showroom op Strijp-S – Eindhoven

Hoe voorkom je thuiswerkblessures zoals een zere nek?

Zorgen dat je bureaustoel, bureau en -accessoires goed zijn ingesteld en op elkaar afgestemd. Probleem is dat de keukentafel een vaste hoogte heeft van meestal 75cm en dat de meeste mensen een lagere werkbladhoogte nodig hebben. Maar de tafel kan niet lager gezet worden. Normaal gesproken wordt de bureaustoel dan hoger gezet en dient een voetenbankje het verschil in hoogte goed te maken. Probleem opgelost zou je zeggen.

De meeste thuiswerkers zitten op een keukenstoel, dikwijls een fauteuil. Vaak zijn die wel comfortabel om op te “loungen”, maar niet om op te werken. Ze ondersteunen een goede werkhouding meestal niet. Dat is het doel van een fauteuil ook helemaal niet. Het doel is ontspanning en comfort bieden.

Het grootste probleem van een keukenstoel is dat deze wederom niet in hoogte in te stellen is. En als dat wel het geval is, dan is die hoogte vaak te beperkt. Ander probleem is het ontbreken van een in hoogte verstelbare armlegger. Je gaat dan maar de onderarmen op het tafelblad leggen met de laptop ver van je vandaan, op het blad. Dit promoot een goede werkhouding meestal niet. Bij fauteuils heb je wel een armlegger, maar die kun je weer niet instellen en meestal is de hoogte ervan, niet de hoogte die jij nodig hebt. Met alle gevolgen van dien…Wat je ook meestal ziet is dat de armlegger van het fauteuiltje lager is dan het tafelblad. Je gaat dus met opgetrokken schouders zitten. Dit zorgt voor veel spanning in het nek-schoudergebied.

En dan nog die laptop. Die staat meestal OP de tafel en niet op een verhoger. Punt is dat het beeldscherm te laag staat en je dus naar beneden moet kijken…Gevolg? Nekklachten. Raar? nee!

Maar wat is nu de oplossing? Met het bestaande thuismeubilair ga je het gewoon niet in orde krijgen. De oplossing is eenvoudig: maak van je thuiswerkplek een gezonde werkplek! Een vereiste is de aanschaf van een goede ergonomische bureaustoel. Dat is het voornaamste onderdeel. Waarom? Omdat de tafel soms nog wel goed is om aan te werken. Zeker als het blad niet al te dik is. Want dan kun je de bureaustoel hoger zetten, een voetenbankje aanschaffen en klaar is kees. Wel zou ik letten op een stoel met goede instellingsmogelijkheden, zoals een zitdiepteverstelling, eventueel een lendesteun en een synchroonmechaniek met tegendruk voor beweging en afwisseling. Zeer belangrijk is een goed in te stellen armlegger, die minimaal in breedte, diepte en hoogte verstelbaar is. Armleggers staan vaak te ver uit elkaar waardoor je ze eigenlijk niet kunt gebruiken. Let daarop. Probleem 1 opgelost.

Dan nog de laptop. Wil je het goed doen dan hoort je laptop op een laptopverhoger te staan. En als je al nek/schouderklachten hebt, zou ik een compact, plat toetsenbord adviseren. Dat helpt je meer centraal te werken, wat minder belastend is. De muis kan bij klachten (of preventief) vervangen worden door bijvoorbeeld een verticale muis. Voordeel is dat de onderarmbotten niet gedraaid zijn en de onderarm meer in een natuurlijke stand komt. Houd het toetsenbord redelijk dicht bij je, als je werkt. Zo kun je met je rug tegen de rugleuning van de bureaustoel zitten en ontspannen. Dat is toch de basis. (In een van mijn volgende artikelen zal het gaan over afwisseling…)

muis vasthoudenWil je toch een compleet thuiswerkbureau? Dan zou ik iig zeker een electrisch verstelbaar bureau aanraden, vanwege de afwisselmogelijkheid. Veel bureaus lijken op elkaar, maar de verschillen zijn enorm. (Wilt u hier meer over weten? neem dan contact met ons op voor advies). Een voorbeeld van een leuk, mooi en compact bureau zie je op de afbeelding beneden. Dit is een electrisch verstelbaar bureau van 120 bij 60cm dat van 72 tot 121cm in hoogte verstelbaar is. Handig zijn de uittrekbare lade, de 2 usb-poorten (voor b.v. opladen telefoon) en 4 memorystanden. Een ideaal thuiswerkbureau dus en met een prijs ruim onder 400 euro ex btw ook nog eens heel betaalbaar.

Zo bent u weer helemaal op de hoogte van de gevaren en oplossingen tbv thuiswerken. Heeft u nog vragen, opmerkingen of wilt u meer weten over bovenstaande producten? Bel of mail ons dan.

Wij hebben diverse ergonomische thuiswerkplekpakketten samengesteld die u als thuiswerker bij ons kunt bestellen. Alle producten zijn getest en gekeurd. We hebben daarbij gekeken naar producten met een goede prijs/ergonomie verhouding. We bezorgen het gratis en geven altijd een gebruikersinstructie. Bij levering in de regio Eindhoven geldt gratis montage.

————————————————————————————————————————–

Heeft u last van uw rug?
Bent u ’s middags ook uitgeblust als u werkt?

Ergopoint: voor vitale werknemers!
Wilt u meer informatie over een goede, vitale werkplek, wilt u meer tips over hoe u het beste thuis aan het werk kan, heeft u vragen over de producten die wij in ons assortiment hebben of wilt u hulp bij beter zitten en gezonder leren werken? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen ook bij u thuiskomen om u van uw lichamelijke werkgerelateerde klachten af te helpen. Online ErgoCoaching is ook een mogelijkheid.

Zie onze vitale werkplekken   www.ergopoint.nl
Zie onze vitale ergodiensten   www.ergopoint.nl
Mail ons op info@ergopoint.nl
Bel ons op 06-29038221
Bezoek onze showroom op Strijp-S – Eindhoven

RSI-klachten? Ergopoint bestrijdt ze voor u

Zojuist wederom een opdracht positief afgesloten. De opdracht was om een medewerker met arm/hand klachten te helpen zodat hij weer klachtenvrij kan werken.

Hoe gaat Ergopoint te werk? Eerst wordt gekeken naar de klacht zelf, hoe lang deze al speelt en hoe ernstig deze is. Eventueel wordt de spierspanning gemeten met de Biofeedback meter om het bewustzijn te vergroten. Ook wordt gekeken naar de huidige manier van werken/houding en hoe de huidige werkplekindeling is.

Vervolgens wordt de “client” uitgelegd hoe hij/zij beter kan werken. Er wordt gekeken naar de zithouding, de instellingen van de bureaustoel, de hoogte van het bureau en de bureauindeling (stand muis/scherm etc). Hoe kun je op een andere, gezondere manier optimaal gebruik maken van deze settings. Ergopoint leert je dat.

Vervolgens wordt gekeken wat je nodig hebt: m.a.w. of de aanwezige werkplekproducten (toetsenbord-muis etc) goed genoeg zijn om jou die ondersteuning of houding te geven die je nodig hebt om van je klacht af te komen. Mocht dat niet toereikend zijn dan volgt een proefplaatsing van een ondersteunend product.

In dit geval werd een draadloze, verticale muis met een compact toetsenbord geplaatst. De verticale muis kan afwisselend met rechts en links bediend worden. Hierdoor krijgt de andere zijde (arm/hand) rust en kan het herstellen. Ook kan de muis in 5 standen gezet worden: van horizontaal naar verticaal. Hierdoor kun je de voor jou fijnste stand instellen en is wederom afwisseling mogelijk, wat erg prettig is. De verticale stand zorgt ervoor dat de onderarmbotten niet meer gedraaid zijn en de onderarm in een meer natuurlijke stand komt.

Het compacte toetsenbord maakt het mogelijk dat de muis in een meer naar binnen gerichte positie komt waardoor de onderarm recht naar voren staat en niet meer naar buiten. Een meer ontspannen werkhouding is het gevolg. Bijgesloten afbeelding maakt dit duidelijk.

Heeft u ook interesse in een werkplekonderzoek of adviestraject om lichamelijke klachten te bestrijden? Neem contact op met Ergopoint. Wij kunnen spierspanningen meten en zijn gespecialiseerd in anti-rugpijn stoelen en gezonde werkplekken.

Read More

× Hoe kan ik je helpen?